V roce 2017 jsme uspořádali několik akcí pro děti. Což je jedním z našich hlavních cílů našeho spolku.

Divadlo Stonožka – první akcí roku bylo pozvání divadla Stonožka do MŠ v Padochově. Divadlo zahrálo 1.3.2017 pohádku O Koblížkovi. Tety Zdenka a Beátka svými písničkami vtáhly děti do pohádky a děti si tak mohly užít prima dopoledne. A protože březen je měsíc knihy, povídali si i o tom jak se ke knížkám chováme a jak se o ně staráme.

Velikonoční dílničky – první ročník se konal v neděli 9.4.2017 za podpory TJ Sokol Padochov. Tato akce byla určena pro širokou veřejnost. Sokolovna v Padochově se tak proměnila v jarní tvořící dílny. Děti si mohly namalovat vajíčka, zasít osení, uplést pomlázku, vyrobit si tašku ze starého trička či si udělat zápich do květináče ve tvaru ptáčka. Rodiče jim mohli pomáhat nebo si posedět u dobré kávy a zákusku, které pro ně připravily maminky. Ti nejmenší si mohli pohrát v herničce. Pro zvídavé děti byl připraven i lov obrázků – děti dostali kartičku, kde chyběly části obrázků (puzzle) a musely je po sokolovně najít.
Velikonočních dílniček se zúčastnilo cca 35 dětí s rodiči.

Den Země – druhý ročník se tentokráte konal na nádherném místě zvaném Balinka, a to 20.5.2017 za podpory TJ Sokol Padochov. Akce byla určena pro širokou veřejnost. Děti a jejich rodiče se podívali do pravěku. Pochod začal na parkovišti na Havírně. Naučné cedulky a stopy mamuta zavedly děti a jejich rodiče přímo na Balinku, která se na odpoledne proměnila v pravěk. Děti byly pasovány hned u vstupu na pravěké lovce a pak měly možnost si projít několik stanovišť. Prvním stanoviště bylo se sopkou, kde si děti vyzkoušely chemický pokus, jehož výsledkem byla tryskající láva ze sopky. Na druhém stanovišti si děti mohly namalovat obrázek na kameny za pomocí uhlíku a hlíny. Další stanoviště bylo věnováno filtrování vody. Děti samy viděly, jak se dá lehce vyrobit filtrovací zařízení za pomocí plátna, uhlíků, kamínků a trávy. Čtvrté stanoviště bylo věnováno výrobě kyje. Na dalším stanovišti si pak zkusily zahrát na archeology a za pomocí štětečků si v písku našly fosilii, kterou si vzaly domů. A poslední stanoviště? Tak tam mohli jen ti nejodvážnější. Lovil se tam mamut za pomocí luků a šípů. Atmosféra byla naprosto úžasná, na konci jsme si opekli buřtíky a podívali jsme se také do příbytku pravěkého člověka, který nám tam zanechal nějaké dobroty (maliny, borůvky, ostružiny, oříšky).
Počasí bylo sice chladnější, ale nám to vůbec nevadilo. Do pravěku se podívalo cca 45 dětí s rodiči.

Move Week – 30.5.2017 jsme pomáhali uspořádat akci pro TJ Sokol – Týden v pohybu. Děti z MŠ tak mohli celé dopoledne soutěžit v pěti disciplínách. Skládat třípatrový dort, jezdit na konících přes dráhu, jezdit na koloběžkách, trefit se do kuželek z PET lahví, skákat do kruhů a nakonec se přetahovat. To bavilo děti asi nejvíce. Děti si odnesly diplomy a krásné medaile.

Den Dětí – pro děti v MŠ jsme nachystaly mozaikový obrázek, který si mohly vytvořit doma a vtipné přáníčko se sloníkem, jehož chobot byl nafukovací balonek.

Konec školního roku 2016-2017 – zaměstnancům MŠ byl předány poukaz do restaurace Dobrá Chvíle jako poděkování za úžasnou spolupráci a za starost o naše děti.

Piknik – v neděli 30.7. 2017 jsem se setkali v Nové Vsi na louce u řeky, abychom si zalenošili a užili si to pravé léto se vším všudy – tedy s koupáním a sportováním. Uspořádali jsme tak první ročník rodinného pikniku. Děti si tak užily spousty legrace, měly možnost si nechat namalovat obrázek na obličej či ruku, ale hlavně – užívaly se vody v řece :).

Spolu v pohybu – 22.9.2017 jsme pomáhali TJ Sokol Padochov uspořádat akci „Spolu v pohybu“. Zainteresovali jsme i naše seniory, aby se dětem z MŠ věnovali a pomohli jim při zdolávání sportovních úkolů. Vzhledem ke špatnému počasí se akce uskutečnila v sokolovně. Ale i tak si děti dopoledne náramně užily. Soutěžili v několika disciplínách – chytaly ryby na udice, věšely prádlo, snažily se udržet míček na raketě, zdolávaly překážky, házely balonem na cíl, prolézaly pod překážkami, závodily na odrážedlech. Nakonec se přetahovaly a to je bavilo nejvíc. Za odměnu dostaly medaile, omalovánky a samozřejmě diplomy.

Rodinný výlet – v neděli 8.10.2017 jsme se s dětmi a rodiči vydali na rodinný výlet do Rudky u Kunštátu, kde jsme navštívili nejen jeskyni Blanických rytířů, ale i smyslovou zahradu a rozhlednu. Byl to prima výlet a počasí nám opravdu přálo. Děti si užily trošku tajemna v jeskyni – i netopýry jsme viděli! V zahradě si pak vyzkoušely všechny možné hrací prvky, zvonkohry, rozhlasy, smyslový chodníček, kuličko-dráhy a jiné atrakce. Z Rudky jsme pak přejeli do blízké Farmy u Lamáka v Ústupu, což byla asi nejlepší atrakce. Dověděli jsme se spoustu zajímavých informací o životě lam, povodili si je a nakrmili je. Děti odjížděly naprosto nadšené.

Světélkový pochod – 12.11.2017 jsme dětem z Padochova připravili pochod se světýlky. S lampionky, světýlky a lucerničkami jsme se prošli od MŠ přes vily kolem sokolovny a pochod jsme zakončili na hřišti. Tam vypustili 2 lampionky štěstí a děti si také prošli malou stezku odvahy. Po dvojicích musely dojít ke dvěma světýlkům umístěným uprostřed hřiště, kde byla naprostá tma a tam si vzít z kyblíčku sladkost.

Advent / Vánoce – každému dítěti byla předána knížka „Vánoční pohádky“ od autorky Zuzany Pospíšilové. Součástí byl adventní kalendář. Kniha obsahuje naučné pohádky týkající se vánoc a měla tak ukrátit čekání na Ježíška.

Padochovský vánoční trh – 16. 12. 2016 – na trhu jsme měli stánek nejen s výrobky od dětí – (tentokráte namalovaly děti hrníček a kdo chtěl, mohl si do něj nechat nalít ovocný dětský punč), ale i výrobky a dobroty od maminek. Součástí stánku byla výtvarná dílna pro děti – děti si namalovaly bylinkovou ozdobu ve tvaru andílka, srdíčka, zvonečku nebo ryby. Dále si mohly vyrobit zápich ve tvaru stromečku, poslat dopis Ježíškovi a také si nechat namalovat zimní obrázek na obličej.

Sběr papíru a hliníku – v roce 2017 jsme uspořádali celkem 4 sběrné dny. Nicméně rodiče se naučili sběr odevzdávat i mimo tyto dny. Někteří jej i sami vozí do sběrny Barko v Zastávce, kde máme registrovaný náš bankovní účet. Děti jsou motivovány tím, že třída, která nasbírá více sběru, dostane odměnu. Samy děti doma třídí odpad, aby pak mohly přispět svým dílem k výhře.

Klubík – setkávání dětí s rodiči – dvakrát týdně se scházíme, abychom podpořili mezilidské vztahy, vztahy mezi dětmi a jejich vrstevníky. Vedeme děti ke sportu, poznávání přírody a okolí. Díky dotacím od JMK jsme tak mohli pořídit netradiční venkovní hry, balanční vozítko, chůdy, koordinační a rehabilitační pomůcky. Vše využíváme v našem Klubíku, prozatím uvnitř při hrách, ale těšíme se, že si je na jaře vytáhneme i na naše hřiště. A také, že uspořádáme rodinnou akci, při které si netradiční hry vyzkouší i veřejnost.